9 MÅDER DU KAN SÆTTE DIG SELV PÅ ENERGISPAREFUNKTION

Det er tid til at spare på energien i verden, i dit hus og i dig selv, til fordel for både det udvendige og indvendige klima. (Video nederst i artikelen med Lone Overby Fjorback, der underviser og guider kort meditation.)

Det er smart at vi på vores mobiltelefon kan vælge energisparefunktion, når batteriet er ved at være fladt. Så det kan holde i længere tid. 

Ville det ikke give god mening, hvis vi selv havde samme funktion indbygget?

At tanker som: ”Jeg napper lige en kort bodyscan nu, så jeg bedre kan klare de næste 3 timer. Det ville være godt for mig og jeg har lyst til at passe godt på mig selv”, opstod automatisk.

Vores default tanker er nok mere i retning af: ”Tag dig sammen” eller ”kom nuuu”.

Der mangler ikke gode råd til hvordan du sparer energi i din bolig: hvordan du eksempelvis kan optimere og isolere dit hus, sparer energi på standbyfunktioner, kun skal tænde lys når det er nødvendigt osv.

Det giver naturligvis rigtig god mening i forhold til både pengepung og klima.

Men måske kunne vi også blive bedre til at tænke vores eget energiforbrug ind i den måde vi er i verden.

For konsekvensen af at vi er ”tæt på sluk” er:

  • at vi bliver ufokuserede,
  • mangler overblik,
  • har mindre bestemmelse over vores egne reaktioner
  • og måske deraf oplever utilfredshed, tristhed eller vrede

Jeg bilder nogle gange mig selv ind, at når bare det og det er overstået – så kan jeg bedre få batteriet ladet op. Når jeg får indhentet noget søvn… Når børnene bliver store… Når den og den arbejdesopgave er overstået… Alt sammen ude i fremtiden.

Men jeg ved jo godt inderst inde, at det ikke er sådan det fungerer.

Jeg tænker at det er et andet sted vi skal kigge.

Vi skal kigge dybere ind i os selv og blive klogere på de situationer, hvor vi begynder at lade energien fosse ud af batteriet og se at vi (i de fleste situationer) faktisk har et reelt valg til at switche over på energisparefunktion.

Så vi kan spørge os selv:

Hvad trækker energi ud af mit batteri? 

Hvad oplader mit batteri igen? 

 

Jeg har efterhånden lært, at jeg har brug for at træne min opmærksomhed for at holde fokus på at være, hvor jeg er og gøre det jeg gør.

Det trækker med andre ord energi ud af mit batteri, hvis jeg er fokus-slap og har spredt min opmærksomhed ud på for mange ting på én gang.

Her kommer eksempler på 9 scenarier, som du måske kan genkende og tilhørende energispareforslag.

Du kan, hvis du har lyst, vælge eksempelvis 3 ud og prøve af hvordan virker for dig:

1

Du skal noget du egentlig ikke gider, men som du bliver nød til at gøre. Det kan være en arbejdsopgave. En social begivenhed. Eller bare at tømme en skraldespand.

Du kan se om det giver mening for dig at begynde først at observere og registrere ulyst, ugidelighed eller hvad vi kan kalde det. Hvordan mærkes det når det opstår. Kan du mærke det et bestemt sted. Bliver du tung? Trykker det for brystet eller noget helt tredie? Undersøg det og giv det lidt interesse og nysgerrighed. Måske kan du gå videre og så tillade du har det sådan lige nu. Hvis vi begynder at gå i dialog med ulysten kan det på en måde komme til at fylde endnu mere. Det er også fordi og fordi… Det her er ikke rimeligt… Jeg burde også osv. osv. Det kan forlænge vores diskussion med os selv og vi kan komme til at bruge en masse unødvendig energi.

2

Du er i en situation, hvor du føler dig usikker og måske oplever at det ikke er tilstrækkeligt “bare” at være dig.

Du har nu mulighed for at give dig selv lov til at have det, som du har det. Det kan være rigtig svært at tænke det frem. Så du kan derfor kontakte dig selv ved at lade din opmærksom gå til fødderne og mærke kontakten mellem fødderne og det gulv du står på. Du kan mærke at du står på jorden og jorden bærer dig lige nu. Du kan måske bruge færre fysiske kræfter på at balancere ved at du lader dig bære og har tillid til, at du nok ikke synker ned i et hul i jorden.

3

Du er i konflikt med dig selv eller en anden person. Nogle konflikter skal tages. Det er jo ikke sådan at konflikt kan undgås. Men nogle gange er det bare som om vi er en magnet for konflikter – og det kan være meget stressende og energikrævende.

Det første skridt i at gå i en anden retning end konflikt, er at opdage at vi er i konflikt. En god måde at træne det på er siddende meditation. Selvom der ikke sker det store ved at sidde stille og trække vejret, kan vi med vores sjove og opfindsomme sind sagtens skabe en masse konflikter. Og så har vi mulighed for at observere: 1. hvordan mærkes det i kroppen når det sker. 2. hvad gør vi når det sker: opstår der følelser, bliver vi fysisk urolige, spænder vi op… osv.

4

Du er i kamp. Vi har indimellem ekstra krævende og svære perioder i vores liv, hvor der er fuld blæs på den fulde katastrofe. Det kan føles som en kamp.

Når vi klar til hele tiden at tage kampen op bliver vi anspændte. Det kan derfor være hjælpsomt at gå til kroppen og del for del nænsomt give den venlig og kærlig opmærksomhed, ved at lave bodyscan, der måske kan bløde lidt op for både psykiske og fysiske spændinger.

5

Du er i tvivl om et eller andet. Det kan trække en masse energi fordi vi ofte tror vi skal tænke os frem til en løsning. Nogle gange er det bedre at sove på det.

Du kan også sidde stille og fokusere eksempelvis på dit åndedræt eller lydende omkring dig og forsøge at blive der, indtil tankerne lægger sig lidt. Som hvis du har et glas vand med sand eller jord i, som du bliver ved med at røre rundt i. Når du stopper med at piske i vandet, bundfælder jord og sand og vandet bliver igen klart.

6

Du er ubeslutsom. Måske ved du godt hvad du skal gøre, men du får ikke truffet en beslutning.

Det virker måske ikke særligt handlingsorienteret, at sætte sig ned på en pude og trække vejret, men det giver dig i takt med at du udvikler en mindfulness-praksis erfaring med at lytte bedre til dig selv og have mere tillid til dig selv og dine beslutninger. En slags kerne inde i dig selv, som du kan kontakte.

7

Du er ufokuseret og bruger uforholdsmæssig meget energi på bare små opgaver.

Mindfulness betyder at huske. Det kan være en idé ud over at praktisere dagligt at ”huske” os selv på hvor vi er, ved at give opmærksomhed til dagligdags opgaver. Så du eksempelvis tager sanserne med, når du er i kontakt med det du nu har i hænderne: mærker, lugter, hører, ser (måske nye detaljer), smager, hvis det er noget der kan spises.

8

Du er trist/ked af det/ i sorg.

Hvis det går og er muligt,  kan du tænke på hvordan du ville hjælpe en anden person i din situation? Hvad ville du sige til vedkommende? Hvordan ville du forsøge at hjælpe? Den bedste hjælp er som regel den, hvor du du bliver mødet, der hvor du er. At der er plads og rum til det svære. Det er ikke nemt. Men du kan se om du, bare i nogle øjeblikke, kan møde dig selv fra det sted. Så du kan give dig selv lov til at blive båret af gulvet – holdt af luften omkring dig – tage små skridt i retningen af det sårede sted i dig selv.

9

Du skyder med skarpt. Måske har du ophobet stress og frustration over tid, som kommer til udtryk ved vrede mod både dig selv og andre.

Det kan være smertefuldt at opdage at grunden til at vi måske er efter andre mennesker, ofte i vores nære relationer, er fordi vi er hårde ved os selv. Hvis vi hele tiden fortæller os selv at det ikke er godt nok, det kan blive bedre, sker der hurtigt en glidning til, at det også falder os naturligt at gøre det overfor vores ”bedre halvdele”. Så det sted du kan starte, er at opdage hvilke historier du går og fortæller dig selv, ved at lave eksempelvis mindfulnessmeditation på tanker.

Jeg håber at nogle af de 9 perspektiver på forvaltning af energi og ressourcer, kan give dig inspiration og motivation til måske at tænke energisparefunktionsmetaforen ind i dit liv?

Til sidst vil jeg dele en video fra det online MBSR-kursus til unge på Mind Online. Lone underviser her i reaktioner på ubehagelige oplevelser og hvordan vi kan forholde os til dem og forvalte vores energi. Undervejs stilles der gode spørgsmål fra de unge. Der afsluttes med en kort meditation på ca. 2 minutter, som du kan være med til og et Rumi-digt.

Måske har du fået mod på – og er klar til at gå mere i dybden og lære de energibesparende redskaber, som MBSR tilbyder?

  • Så du kan finde frem til de øvelser, der giver mening for dig og træne over en længere periode og dermed integrere dem i dit liv.
  • Så du kan opbygge en mindfulness-praksis og dermed bliver du i stand til fortløbende at være i relation med dig selv.
  • Så du styrker og bevarer du dine ressourcer og din energi, med det resultat at du udvikler et bæredygtigt klima inde i dig selv.

Du kan tilmelde dig Online MBSR her.

Eller prøve den gratis MINDFULNESS STARTER PAKKE her.

Bedste Hilsner

Mette, Mind Online