FAQ

Hvad er MBSR?

Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR) er et interventionsprogram udviklet af Jon Kabat-Zinn ved Center for Mindfulness, University of Massachusetts Medical School, i USA. Det er et videnskabeligt dokumenteret, virkningsfuldt program, der anvender intensiv træning i mindfulness til forbedring af helbred og livskvalitet, herunder effektiv håndtering af symptomer på stress, angst og depression, hos syge og raske personer. 

Et MBSR-forløb består af otte eller ni sammenhængende uger, hvor man mødes en dag om ugen i to og en halv time. Syvende session er en hel dag, hvor man går i dybden med øvelserne.

Hvad består mindfulnesstræning af?

Følgende øvelser bruges i MBSR-programmet til at kultivere mindfulness: body scan (at mærke kroppen del for del), yoga, siddende meditation, gående meditation, mindful spisning og loving kindness meditation (venlighedsmeditation).

Øvelserne er simple, men det er svært at meditere. I meditation gør vi ikke noget andet end at se og observere det, der er. For det menneskelige sind er det temmelig uvant.

Hvad består ONLINE MBSR af?

Vores online kursus i MBSR består af ni sessioner. Otte almindelige sessioner (varierer i tid fra halvanden time til to timer) og en fordybelsessession på seks timer. Den enkelte session består hovedsagligt af videoklip med øvelser, undervisning og respons på øvelserne. Derudover et sessionsskema, som du selv udfylder.

Hvad er forskellen på ONLINE MBSR og ONLINE MSBR FOR UNGE?

ONLINE MBSR henvender sig til voksne fra midt 20erne og frem. ONLINE MBSR FOR UNGE henvender sig 15 til 25 årige, der gerne vil mindske stress og øge fokus, ro og glæde. Hvis du er i tvivl om hvilket kursus du skal vælge kan du kontakte Mette Bahnsen her.

Kan ONLINE MBSR erstatte et almindeligt MBSR-kursus?

Ja, indholdet er tilsvarende et traditionelt MBSR-kursus. Den direkte kontakt med andre mennesker får du selvfølgelig ikke helt, men vi har inkluderet gruppediskussioner og kursisters oplevelser af kurset, som vi håber, du kan føle, at du er en del af. Den del du ikke får med i ONLINE MBSR, er gruppearbejde, hvor du deler dine oplevelser med de øvrige deltagere. I den online version arbejder du hver gang selv med nogle spørgsmål relateret til din træning. Du kan naturligvis altid tage ONLINE MBSR sammen med en anden og få den måde få den del med.

Hvordan strukturerer jeg kurset?

Tilsvarende et almindeligt MBSR-kursus, hvor der er fremmøde en fast dag om ugen i ni uger, vælger du her selv én dag i ugen, hvor du “deltager” i sessionerne. Det anbefales ikke at tage kurset over kortere tid, da den ugentlige træning ikke kan udelades.

Hvem henvender ONLINE MBSR sig til?

Det online kursus henvender sig til at alle, der gerne vil lære at meditere og opbygge en meditationspraksis. Programmet har i forskning vist sig at være gavnligt for angst, depression, stress, kroniske smerter m.m. Læs mere på Dansk Center for Mindfulness´side.

Hvis du er midt i en svær depression, anbefales det ikke at gå i gang med programmet. Rådfør dig med din læge, hvis du er i tvivl.

Deltagelse kræver intet forudgående kendskab til yoga eller meditation. Det kræver vilje til at udføre øvelserne, også selvom du i starten måske synes, at de er frustrerende og kedelige.

Er ONLINE MBSR adgangsgivende til MBSR-uddannelsen på Aarhus Universitet?

Ja, Hvis du kombinerer ONLINE MBSR sammen med MINDFULNESS TOOLS som Dansk Center for Mindfulness udbyder, kan du søge om optagelser på MBSR-uddannelsen, hvis de øvrige forudsætninger er opfyldt.

Hvad kan jeg bruge den tilhørende APP til?

Vi har lavet en APP/ANDROID med alle øvelserne, du skal træne i løbet af ugen. Det er altid nemt at finde og vælge den øvelse, du vil træne og have med på farten. Du kan dog også altid finde øvelserne på hjemmesiden her.

Kan jeg være sikker på at træningen virker?

Mindfulness er ikke en mirakelkur, der fjerner alle dine problemer ved et trylleslag. Men mange MBSR-kursister oplever en forandring i løbet af de otte uger. Du kan ikke vide hvilken slags forandring, før du går i gang med træningen. Men mange oplever, at det bliver nemmere at håndtere den situation, de er i. Ét er sikkert, hvis du ikke laver den daglige træning under forløbet, kan du ikke vide, om det virker. Det kræver en indsats, og det kræver, at du beslutter dig for at følge programmet, inden du starter. Forskning i mindfulness viser, at det ikke er nødvendigt at tro på, at det virker, for at det virker.

Hvordan får jeg adgang til kurset?

Du køber adgang til ONLINE MBSR ved at udfylde denne formular Kurset koster 957 DKK inkl. moms. + kortgebyr

Hvor hurtigt får jeg adgang til kurset efter bestilling?

Vi bestæber os på at oprette dit eget personlige login samme dag, som vi har modtaget din betaling. I enkelte tilfælde kan der dog gå op til syv hverdage.

Kan meditation være farligt?

Nej, der er ikke noget farligt forbundet med at rette opmærksomhed mod dit åndedræt eller din krop. Man kan måske opleve at blive overvældet af følelser, få ufrivillige bevægelser, se billeder ligesom i en drøm eller få en fornemmelse af at miste sig selv. Det gør man på en måde også, fordi man opbygger en ny relation til sig selv. En relation der bygger på venlighed og accept. Øvelserne viser os, hvordan vi kan acceptere os selv og stoppe med at løbe væk fra de smertefulde aspekter af livet.

Guide til “Gem fremskridt”.

Hvis du bliver afbrudt i en session, kan du klikke på “Gem fremskridt”. Næste gang du vender tilbage til kurset, kommer du automatisk tilbage til den session, du var i gang med, ved at klikke “gå til gemt session”. Hvis du har færdiggjort en session, og ugen efter skal i gang med den efterfølgende session, men har glemt, hvilken du er kommet til, kan du også klikke “gå til gemt session”. Hvis den hopper ind i femte session – så ved du, at du nu skal i gang med sjette session. Det kræver naturligvis, at du har husket at gemme dine fremskridt ved afslutningen af sessionen.

Hvorfor er der klip kun med lyd og hvorfor er der helt stille?

Nogle af de guide meditationer er udelukkende lydklip med et still-billede. Andre er videoklip fra sessionerne med de 18 deltagere, hvor billedet toner ned under guidningerne. Der er altså ikke noget galt med din computer, iPad eller mobil. I de guidede meditationer er der ofte lange pauser, hvor der ikke siges noget, og her der heller ikke noget galt. Du skal naturligvis være opmærksom på at have strøm på din enhed, så pausen ikke bliver alt for lang.