GRATIS LIVE-ONLINE FORLØB I KREATIVITET & MINDFULNESS FOR PÅRØRENDE TIL PERSONER MED DEMENS

Styrkelse af mental sundhed med kreativitet og mindfulness for pårørende til demensramte– et forløb på 5 moduler.

Formålet med forløbet er at tilbyde et frirum for erhvervsaktive pårørende til personer med demens i form af undervisning i kreativitet, fordybelse og nærvær i et skabende fællesskab. Kurset udbydes online på videokonferenceplatformen ZOOM kl. 17-19, med start 26. januar 2021. Klik her for tilmelding.


Trænger du til et pusterum fra en hverdag med demens tæt inde på livet? 

Måske sover du dårligt, eller oplever stress, uro og har svært ved at være nærværende og holde humøret oppe? Eller du føler dig måske isoleret og ensom i den svære situation, du befinder dig i.

Det er ikke uden grund, at demens også kaldes ‘De pårørendes sygdom’. At være pårørende til et menneske med en demenssygdom er hårdt for både den syge og dem omkring – måske har du oplevet velmenende råd om ‘at passe på dig selv’, men hvordan gør man det i praksis?

Hvis du kan nikke genkendende til noget af ovenstående er dette kursus måske noget for dig.

Målet med forløbet er, via kreativ praksis koblet med nærværs-træning, at styrke den mentale sundhed og modvirke udfordringer som ensomhed, stress, angst og isolationsfølelse. 


Udtalelser fra tidligere kursister

Jeres moduler giver mig styrke, forståelse, fordybelse, ro, vækker følelser, giver mig opmærksomhed omkring ’tid til mig’. I er et fantastisk team, så forskellige, men komplementerer hinanden på en måde, så jeg bare følte mig velkommen fra første møde med jer. I gør det forum, selvom det er virtuelt, meget personligt. Bitten Karoline Serena, Datter

Forløbet her minder mig om, at jeg ikke er alene om at være i denne situation. Det er altid godt at møde andre ligestillede. Sessionerne giver mig et ‘rum’ helt for mig selv til fordybelse. Jeg er i hverdagen på 24/7, men disse 2 timer er helt mine. Jeg er, når vi slutter sessionerne, meget afslappet og har ny energi til hverdagen. Susanne Rathcke, Ægtefælle

Jeg er så glad for at jeg var heldig at være blandt deltagerne på online kurset for pårørende til demente. Allerede efter første gang oplevede jeg at opnå det jeg ønskede med kurset: At har et rum der er mit hvor jeg kan genoplive lysten for både kreativitet  og mindfulness igen. I to supplerer hinanden virkelig godt så kurset er både levende og afvekslende. Dorrit Bork Olsen, Ægtefælle

Bare det at høre andre pårørende fortælle om deres liv er fantastisk. Det at jeg er barnebarn betyder dog også at jeg ikke har det så nært inde på livet som visse af de andre. Det berører mig dybt, når de fortæller deres historier og deres oplevelser af forløbet. Det styrker min empati og det giver mig kraft. Det har givet mig nogle gode redskaber til at tackle min egen frustration. Til at få lidt ro på. William Vergo, Barnebarn


Om forløbet

Forløbet vil fungere som en tiltrængt pause til at pleje egne behov, og give kræfter til fortsat at være der for den demensramte. Derudover vil det give kontakt til en gruppe i samme situation, hvor det er muligt at samles omkring det, der er svært, og give det et udtryk via kreative processer i rammerne af nærvær, fordybelse, ro og fællesskab.

Forløbet består af 5 moduler på hver 2 timer. Mellem modulerne vil der være både kreative ”opgaver” og tilbud om mindfulness-praksis, både for den pårørende selv og for personen med demens.

For hvert modul vil der være et tema, og der vil i forløbet veksles mellem mindfulnessøvelser, kreative opgaver og relevant undervisning i kreativitets og nærværs-trænings gavnlige effekt på den mentale sundhed. Denne mere teoretiske del vil være forskningsbaseret, og formidles på en levende måde, med inddragelse af deltagernes egne erfaringer.

Kommende forløb er for erhvervsaktive pårørende til demensramte.


Forløbets datoer – klik på ikonet for at tilmelde dig

Max. antal deltagere 30. Hvis der er flere interesserede end antal pladser forbeholder vi os ret til at udvælge deltagere på baggrund af bevillingens retningslinjer.

Om underviserne

Lærke Egefjord

Med en baggrund som læge, forfatter og billedkunstner og med erfaring inden for hjerneforskning med særlig interesse for demens-området er kulturens og kreativitetens sundhedsmæssige aspekter, et område Lærke Egefjord udforsker og udfordrer i sin daglige praksis. Med sin forskningsmæssige erfaring underviser hun demensramte borgere i Aarhus Kommune i, hvordan kunstens og kreativitetens gavnlige aspekter kan integreres i en helbredsmæssig sammenhæng og gøres mulig i et hverdagsliv med sygdom. Men også raske mennesker, eller mennesker ramt af eksempelvis stress, depression eller angst, kan have gavn af at opleve den glæde og styrke, et aktivt kreativt liv kan give. Det fortæller hun om som foredragsholder hos blandt andre ARoS, Museum Trapholt, FOF, Folkeuniversitet med flere. Læs mere på www.laerkeegefjord.dk

Mette Bahnsen

Er cand. mag, og MBSR-lærer, uddannet fra Aarhus Universitet, yogalærer og har specialiseret sig i at levere mindfulness online og live-online på en levende og vedkommende måde, med fokus på at skabe fællesskab. Mette er desuden filmdokumentarist og har lavet flere film bl.a. om mindfulness. Persona Film drives sammen med lektor i visuel antropologi på Aarhus Universitet Christian Suhr. Mette Bahnsen driver desuden den online platform www.mind-online.dk med kurser til fremme af mental sundhed i samarbejde med Lone Overby Fjorback, læge forsker og leder af Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet.