3 VIGTIGE FAKTORER FOR EN STABIL MINDFULNESS PRAKSIS

Villighed: at du rent faktisk praktiserer, vågenhed: at du opdager hvad der sker og venlighed overfor det du oplever er 3 altafgørende faktorer for din mindfulness praksis. I denne inspirationsblog er der videoklip med Megan Cowan, der beskriver hvordan mindfulness og heartfulness er uløseligt forbundne og en guidet meditation i kærlig venlighed med Lone Overby Fjorback.

Har du nogle gange brug for at blive mindet om, hvorfor det er vigtigt at træne mindfulness-kvaliteter, så læs med her:

Jeg fandt den anden dag et gammelt brev, som jeg havde skrevet til mig selv på mit 3. MBSR-forløb (ud af 10). Det er det brev man skriver til sig selv i sidste session og som også er en opgave i ONLINE MBSR.

Opgaven lyder sådan:

“Beskriv i et brev til dig selv, hvad du har lært på MBSR-kurset, og hvad du tager med videre.”

Det jeg skrev tilbage i 2010 på kurset med Lone Fjorback var 3 ord:

  • VILLIGHED

  • VÅGENHED

  • VENLIGHED

Det er stadig relevant for mig og derfor vil jeg gerne dele det med dig. For mig er det 3 kerneord, der er fundamentet for en stabil mindfulnesspraksis. Og så er det nemt at huske fordi det er 3 x V.

Mindfulness [smritibetyder at huske og vi kan meget nemt glemme at være villige, vågne og venlige. Vi kan glemme at den daglige praksis er altafgørende, hvis vi har et ønske om at styrke kontakten til os selv, til vores nærmeste og give plads til både det svære men også livet og glæden.

Men hvad ligger der i de 3 x V?

VILLIGHED [et ønske om eller en vilje til at gøre noget bestemt]

Villighed til overhovedet at gå i gang med mindfulness er første skridt. 

Men det er på en måde også andet skridt. For du kan godt sætte dig hen på puden og så sidde med en modstand, som kan være svær at arbejde med. Det kan være ubehageligt. Nogle gange skal vi tage hul på at mærke noget, som ikke er rart og det kræver stor villighed.

Men vi kan huske at når vi giver os selv lov til at mærke det svære, så kan vi også bedre mærke glæden og livet i os selv.

Villighed er også tredje skridt, hvor vi hver dag sætter os ned på ny og praktiserer. Fordi vi gerne vil gøre noget bestemt: Vi vil gerne leve i overenstemmelse med vores indre kerne og værdier. Dagligt at leve fra det sted og bevidst tage ansvar for kvaliteten af vores liv. 

VÅGENHED [at være i fuldt bevidst tilstand, dvs. ikke sovende, bedøvet eller bevidstløs]

Der er meditationer, hvor vi sover – fordi vi har brug for søvn.

Der er meditationer, hvor vi er bedøvet i tanker, ideer, drømme, planlægning eller andet, der gør det svært at blive i nuet og sansningen.

Der er meditationer, hvor vi er bevidstløse og der er langt til følelser, sansninger – noget som helst…

Men vi bestræber os på at vågne op til en opdagelse af, at sådan er øjeblikket lige nu. Vi bliver klogere på tilstanden i vores krop og sind. Vi kan acceptere at det er sådan det er lige nu.

VENLIGHED [at vise imødekommenhed og hjælpsomhed]

Heri ligger hele fundamentet for mindfulness. Eller heartfulness. 

Hvis vi ikke har hjerte og venlighed som grundtone i vores praksis, er det ganske enkelt ikke mindfulness.

Megan Cowan, der er leder af Mindful Schools i Californien beskriver det meget præcist i klippet herunder.

Kærlig venlighed er også noget vi kan øve os i ved at opøve kvaliteter i sindet, der gør at vi får det bedre. Lone Fjorback guider dig her i en meditation i kærlig venlighed. Så du kan allerede nu komme igang med at praktisere de 3 Vér.

Øvelsen er en del kurset MBSR, men det er først noget vi træner i de sidste sessioner. 

Hvorfor?

Fordi MBSR er trinvist opbygget, så man først arbejder med at få kontakt til kroppen. Derefter sindet. Og så nærmer man sig endelig hjertet.

Har du brug for inspiration til at genoptage eller fortsætte din mindfulness-praksis, kan de tre v-ord måske inspirere dig til vedligeholdelse, vedholdenhed, vanebrud etc?

Eller

Hvis du endnu ikke har gennemført MBSR, kan du arbejde med din villighed, vågenhed og venlighed i vores online program. Kurset optræner dig gradvist i de effektive redskaber og klæder dig på til at opbygge en stabil mindfulnesspraksis, så du bevidst kan gå i den retning du ønsker.

Du kan tilmelde dig her.

Du har også mulighed for prøve den gratis MINDFULNESS STARTER PAKKE her, hvis mindfulness er helt nyt for dig.

Vågen og venlig hilsen

Mette, Mind Online